1. juuni – lastekaitsepäev
  2. juuni – juubel: Kare Kauks 70
  3. juuni – Eesti lipu päev. Juubel: Karl-Martin Sinijärv 50
  4. juuni – juubel: Ingo Normet 75
  5. juuni – juuniküüditamise leinapäev. Sünniaastapäev: Ott Kangilaski 110
  6. juuni – viidipäev. Juubel: Taavi Eelmaa 50.
  7. juuni – sünniaastapäevad: Roman Toi 105, Tõnu Virve 75. Juubel: Gaute Kivistik 50
  8. juuni – sünniaastapäev: Enn Vetemaa 85.
  9. juuni – võidupüha, jaanilaupäev
  10. juuni – juubelid: Arvo Ots 80, Rain Kooli 50. Sünniaastapäev: Jaak Joala 70.
  11. juuni – seitsmemagajapäev
  12. juuni – sünniaastapäev: Vello Orumets 80. Juubel: Anne Velli 75
  13. juuni – suvine peetripäev. Jaan Valsiner 70.

1. juuni

Lastekaitsepäev loomaaias

Teisipäeval, 1. juunil tähistame loomaaias ülemaailmset lastekaitsepäeva!

Külastajatel on võimalik kaasa lüüa mitmesugustes põnevates tegevustes. Külla tulevad koostööpartnerid ja head abilised, kes viivad päeva jooksul läbi erinevaid tegevusi ja etteasteid, õpetavad meisterdama ning pakuvad huvitavat ja harivat meelelahutust. Esmakordselt kuulutati lastekaitsepäev välja 1925. aastal toimunud ülemaailmsel laste heaolu konverentsil. Järjepidevalt hakati lastekaitsepäeva kindlal päeval tähistama alates 1954. aastast. Eestiski on tegemist pika traditsiooniga – lastekaitsepäeva tähistamisega alustasime loomaaias juba eelmisel sajandil! Üritusel osalemine on loomaaia piletiga, kuni 19-aastastele on sissepääs tasuta.

Kus: Tallinna Loomaaed, Paldiski mnt 145 või Ehitajate tee 150

Millal: 1. juuni alates kell 12:00

Pilet: loomaaia piletiga 

1. juuni – 19. juuni

Joanna Kalmu kehastuslavastus “Uitkeha”

UITKEHA vaatleb inimeseks olemise fluidsust, avatust ja muutlikkust. Lavastuse kui sündmuse keskmesse on seatud keha – antud juhul minu, Joanna oma –, et jälgida mil viisil ma (/me) inimlooma(de)na läbi oma olemuse tajume ja organiseerume.

Annan aja kehale ruumis avaldumiseks.

Kui keel – kõne ja teksti näol – pärineb holistiliselt kogetud maailmast ja ei esine eraldiseisva ideena, siis missugune on väljendus, mis pärineb ennekõike kogevast kehast?

UITKEHA näol on tegemist Joanna Kalmu antropoloogia magistritöö (Tallinna Ülikool) uurimuse ühe osaga, mille sisuks on holistiline kehaline eneseregulatsioon somaatilise liikumise näol. Joanna toetub oma eelnevale kaasaegse tantsu kogemusele ning Bonnie Bainbridge Coheni loodud somaatilise liikumise koolkonna Body-Mind Centering® (BMC) õpetusele.

Kus: Sakala 3 teatrimaja proovisaal

Millal: 1., 7., 8. ja 9. juuni kell 18:00

Pilet: 10-14€ 

5. juuni

Puuluup Padise kloostris

Meeleolukalt hiiu kandleid elektroonikaga ristav Puuluup kõigub pärimuse ja kaasaegsete muusikastiilide piiril, flirtides maailmamuusika, undergroundi ja popiga.

Mõõdukalt tantsulise lavalise liikumisega silma torganud duo on pärjatud rohkete auhindadega, mh Kultuurkapitali aastapreemiaga eksootiliste tuulte toomise ja omanäolise eesti folkmuusika rikastamine eest.

Nii romantilist neozombiepostfolki pole ajaloolises Padise kloostris veel kõlanudki!

Uksed avame kell 18, et saaksite ka kloostris enne kontserti ringi vaadata.

Kohapeal kohvik!

Kus: Padise kloostri kirikusaal, Padise küla, Lääne-Harju vald, Harjumaa

Millal: 5. juuni kell 19:00

Pilet: 15-20 €

5. juuni

Kola ja kunsti turg Põhjala tehases

Ootame kõiki selle aasta esimesele Põhjala tehase turule 5. juunil kell 10.00-15.00.

Kui soovid müüa kunsti ja käsitööd või teha kappi ruumi juurde, siis oled avasüli turuliseks oodatud. Lisainfo ja registreerimine – events@pohjalatehas.ee

Kõik, kes soovivad enda ellu uusi leide, on oodatud selle aasta parimale turule uudistama.

Oma valikuga on väljas ka paljud Põhjala tehase elanikud.

Kus: Põhjala tehas, Marati 5

Millal: 5. juuni 10-15

Pilet: tasuta

5.06-21.06

Laur Kaunissaare “Mäletan / Ei mäleta. Ringkäik lähimälu hämaruses”

“Mäletan / Ei mäleta” püüab leida vormi installatsiooni ja etenduskunsti vahealal. Ta võtab lähiminevikust Eestimaa Kommunistliku Partei, õigemini selle lõpuaastakümne, täpsemalt ühe Tõnismäel asuva ja tänaseks suuresti unustatud hoone. EKP arhiiv, kuhu veel kuni 1991. aastani kogunes kõik üle 100 000 inimese kohta, kes parteisse kuulusid. Aga kivisid ei visata – sest miks peakski? EKP on vaid kujund, et mõelda mäletamisest ja unustamisest.

Kus: Tõnismägi 16/1

Millal: 5.06-21.06 erinevatel kuupäevadel kell 18:00

Pilet: 13-18€

5. juuni – 18. juuli 

EKKM näitus “Kaugete meelte kuma”

Näitus keskendub ühiskondlikule väärtustajule ning käsitleb teemasid nagu kasinus, unarus ja hoolitsus, tõstes selle raames esile EKKMi muutusterohke lähimineviku ja tuleviku. Näitusemaja, mis on oma elu jooksul läbinud järjepidevalt parandustöid ja ruumilisi uuendusi, on sellele vaatamata väsinud ja pragunev. EKKMi füüsilised ja sümboolsed mõrad on omakorda aineseks ja elupaigaks kunstnike ideedele, külastajate mälestustele, töötajate ettepanekutele, rohkele tolmule ning majja unustatud kunstiteostele. Näituse proloogina sündis eelmisel kevadel EKKMi aiamaa, võimaldades selle abil läbi mõelda näitusemaja laiem ruumikasutus ning avatus.

Kus: Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum, Põhja-Puiestee 35 / Rumbi 3

Millal: 5. juuni – 18. juuli, avatud T-P 12:00-19:00

Pilet: tasuta

6. juuni 

“Suurgildist Vabamüürlaste loožini”. Ringkäik näitusel ja eesti vabade ja tunnustatud vabamüürlaste suurlooži külastus. 

Tallinna vanalinnas asuvas Suurgildi hoones on avatud koostöös Eesti vabamüürlastega sündinud näitus “Vabad müürlased. 250 aastat vabamüürlust Eestis”. Näitus tutvustab maailma ühe vanima ja suurima liikmete arvuga ilmaliku organisatsiooni ajalugu, tänapäevaseid eesmärke ning vennaskonnaliikmete osa Eesti kultuuriloos.

Pakume unikaalset võimalust tutvuda kuraatori juhendamisel nii näitusega kui külastada avalikkusele suletud Eesti Vabade ja Tunnustatud Vabamüürlaste Suurlooži.

Ekskursioon algab 6. juunil kell 13.00 Suurgildi hoones ning kestab orienteeruvalt 1,5 tundi.

Millal: 6. juuni kell 13:00

Kus: Suurgildi hoone, Pikk 17

Pilet: SIIT. 

7. juuni

Puuanumatele vitste peale panemise praktiline õpituba Vabaõhumuuuseumis

Puidust vitste tegemise ja laudnõudele peale panemise koolitus ja praktiline õpituba toimub Eesti Vabaõhumuuseumis (Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn). 

Koolitus algab kell 10:00, päeva pikkus on 8 akadeemilist tundi + lõunaaeg.

Koolitusel, kus on nii teoreetiline kui praktiline osa tihedalt seotud, jagatakse teadmisi ning oskusi kahes osas: 

1) Vitste ettevalmistus- lõhestamine, vestmine ning rõngasteks painutamine. 

2) Painutatud vitsarõngaste nõule sobitamine, “hamba” tegemine ning nõu vitsutamine. Lisaks saab teadmisi vitsutamise jaoks sobilikest puiduliikidest, kuidas nõu ja vits omavahel “töötavad”, põhjustest, miks vitsad peal ei püsi ning kuidas laudnõusid hoida ja säilitada.

Koolituspäeva viib läbi : Meelis Kihulane, kes uurib ja propageerib rahvapärast puukäsitööd, mida on õpetanud Olustvere Maamajandus- ja Teeninduskoolis.

Kus: Vabaõhumuuseum, Vabaõhumuuseumi tee 12

Millal: 7. juuni kell 10:00

Pilet: 40 €, etteregistreerimisega

7.-13. juuni

Loodusfestival 2021

Festival toimub 7.–13. juuni 2021 üle Eesti. Festival kutsub väärtustama linnalooduse kui elukeskkonna mitmekesisust, märkama loodust linnas ning edendama jätkusuutlikke tarbimis- ja käitumisharjumisi. Selle aasta festival keskendub koostööle looduses.

Festivali programm koosneb paljudest eriilmelistest sündmustest. Uue muudatusena ei korraldata enam linnalooduse päeva Tartu kesklinna pargis, vaid festivali kavva lisandub rohkem erinevaid töötube, seminare või loenguid Tartu Ülikooli loodusmuuseumis ja botaanikaaias ning Loodusfestivalil osalevate partnerite juures. 

Kus: Üle Eesti

Millal: 7.-13. juuni

Programm

10. juuni

Kalamaja muuseumi Kalamaja kunsti tuur, esmaesitlus

Koostöö tähendab ikka palju helgeid päid koos. Ning palju päid tähendab ka rohkelt ideid ja erinevaid lähenemisi.

Ühel ilusal päeval saidki kokku Kalamaja muuseumi kohaliku elu-olu eksperdid ja Pseudo Toursi uudishimulikud kunstigiidid. Koos pandi kokku üks lugudest ja kunstist läbipõimunud teekond, selline Kalamaja kunsti ja pajatuste uhhaa.

Linnaretkel saab kuulda lugusid aegade tagant ja seotakse neid tänase Kalamaja eluga. Näiteks kohtume tuuril vannis kümbleva kalaga, ronime Linnahalli katusele ja lisaks kõigele muule põnevale vaatleme ühte tänavakunsti tööd mere ja maa piiril. Kui see pole kalamajalik, mis siis üldse on?

Kus: Alguspunkt Kalamaja Muuseum, Kotzebue 16

Millal: 10. juuni kell 18:00

Piletid: Eelkooliealistele tasuta, koolilastele 4 €, tavapilet 5€

15.-17. juuni 

Lennusadama linnalaager “Läänemere veeloomad” lastele

Selles põnevas laagris

  • Tutvume näitusega “Läänemeri maailmameres” ning Läänemere veeloomadega
  • Külla tuleb merebioloog Arno Põllumäe, kes tutvustab näituse veeloomi ja akvaariumielu ning õpetab, kuidas akvaariumikalu kodus pidada
  • Külastame Loodusmuuseumi elamusnäitust “Tuur Maria unenägu”, kus unenäolises audio-visuaalses dialoogis pajatavad tuur Maria ja hüljes Harri oma teadmisi Läänemerest
  • Lähme külla Tallinna loomaaaeda ja tutvume sealsete veeloomadega
  • Meisterdame endale akvaariumi ja osavusmänguKus

Kus: Lennusadam, Vesilennuki 6

Millal: 15.-17. juuni

Pilet: Hind 95 €, etteregistreerimisel

23.06

Jaanipäev. Õitsengud. Eesti Vabaõhumuuseumis

Jaanipäev on läbi aegade olnud eestlaste jaoks üks tähtsamaid ning rõõmsamaid pühasid, mil loodus on täis väge ja kõikjal üle maa süüdatakse tuhanded lõkked, et tagada head õnne ja tähistada suve algust. Jaanitulesid on Eesti külades läidetud olenemata ilmast ja riigikorrast.

2021. aastal teeme Jaanipäeval ajahüppe riigi kolme õitsenguaastasse. Kiikame 1900. aasta põllumajandusnäitusele, kus Leigarite eestvedamisel saab osa rahvalikest lauludest, tantsudest ja mängudest. Võtame osa 1937. aasta pidulikust Võidupüha tähistamisest, kus kõlab puhkpillimuusika ning valla kultuuriselts on ette valmistanud uhke eeskava. Jõuame ka 1979. aasta Nõuni kolhoosi jaanikule. Kauni merevaatega kiigeplatsil saab jalga keerutada Kukerpillide saatel. Muuseumide taludes tutvustatakse erinevaid jaanipäeva kombeid. 

Kus: Eesti Vabaõhumuuseum, Vabaõhumuuseumi tee 12

Millal: 23. juunil kell 19-00

Pilet: 19-38€

Kalender on loodud Tallinna linna ja Kodurahu programmi toel