Sellel nädalal  pakume välja nii võimalust vaikseks sisekaemuseks kui ka sündmusi, kus end ekspressiivselt  välja elada saab.  Midagi  toredat leiavad nii vanavanemad kui ka lapselapsed kui ka kõik need, kes nende kahe kamba vahele jäävad.

Panso päevad
24.–30.11.
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

Panso päevad toimuvad  juba 11. korda. Traditsiooniliselt esinevad Panso päevade raames Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli üliõpilased ja vilistlased ning need päevad saavad sisustatud äärmiselt meeleolukalt. Täpne kava avaneb muidugi  lingil klikates. Ja üks väike lisasoovitus veel: kes mingil põhjusel Panso päevadele ei jõua, võiks läbi lugeda  lektüüri nimega “Voldemar Panso. Päevaraamat”.

Black Nights Catwalk
28.11.
Kultuurikatel

Ka see soovitus kuulub rubriiki “Mida homme selga panna?”. Black Box muutub üheks õhtuks filmikunsti, disaini ja muusika kokkusulatamise katlaks, kus kohtuvad mood, filmikostüümid, filmimuusika, noored filminäitlejad ja  klubimuusika, et kuulutada avatuks PÖFF Industry@Tallinn 2017.  Laval on Ivo Nikkolo, Kristiina Viirpalu, Roberta Eineri, Oksana Tanditi, Tiina Talumehe, Sangari, Tanel Veenre, Montoni, Baltmani ja d’difference’i looming.

Signe Kivi loeng “Kas teksapükstes tohib “Tuljakut” tantsida?”
29.11.
Eesti Rahva Muuseum

Tegemist on täiesti põletava küsimusega ja meie arvame, et muidugi tohib! Niigi  on tore kui keegi “Tuljakut” tantsida mõistab. Kindlasti oskab Signe Kivi aga sellele küsimusele põhjalikumaid vastuseid anda ning lisaks on kindlasti hea mõte külastada ka näitust “Külatänavalt punasele vaibale. 100 aastat rahvuslikku moodi”, millest loengu teema inspiratsiooni on saanud.

Tuksam ja Tõun “Hilissügisene”
30.11.
Karlova Teater

Üle pika aja annab avaliku kontserdi laulukirjutaja ja laulik Jaak Tuksam. Sedapuhku Tõuniga. Nagu ka kontserdi pealkiri vihjab, on tegemist looduslähedase ja sügiseselt endasse vaatava õhtuga.

Disainikäsiraamatu “Anyone can design, even a kitten” esitlus
30.11.
Velveti kontor

Disain on kõlav ja paljudele tegelikult kaugeks jääva tähendusega sõna. Eestis elav iraanlasest disainer Amid Moradganjeh kirjutas koos Janno Siimariga disainikäsiraamatu, mille põhiidee lähtub sellest, et disain on liiga oluline, et jätta see vaid disainerite otsustada – teos aitab inimestel õppida disainerite moodi mõtlema.

Öökulli akadeemia: Austraalia kummastav loodus
30.11.
Eesti Loodusmuuseum

Austraalia loodus ei sarnane ühegi teise mandri loodusele – seekordses Öökulli akadeemias viib Hendrik Relve meid retkele detsembrikuise Austraalia metsadesse, kõrbetesse ja Suurele Vallrahule. Erinevad  teadmised muudest maailmatest aitavad meie endi loodust kindlasti uute nurkade alt nägema panna.

ERSO: Regular Crisis
1.12.
Estonia kontserdisaal

Tegemist on omanäolise  sündmusega, millesugust Estonia kontserdisaalis nii tihti ei kohta. Video- ja performance’i-kunstnik Marina Landia multimeediakantaadi ettekandel on ühendatud videoprojektsioonid ja suur sümfooniaorkester. Videomaterjal on kokku pandud intervjuudest maailma tööstuse ja rahanduse valdkonna võtmefiguuridega.  Esitusele tuleb äärmiselt eklektilist muusikat, mis sobib detsembrikuu esimesse päeva kindlasti suurepäraselt.

Elektroonilise tantsumuusika pidu “Ruum/Vabadus”
1.–2.12.
Kultuuriklubi BAAS

Kultuuriklubis BAAS alustab uus üritustesari, mis kannab nime  “Ruum /Vabadus”. Tegu on alternatiivse elektroonilise tantsumuusika peoga, mis kulgeb lihtsa süsteemi järgi: õhtu algab varakult, et jõuaksid rahulikult hoogu koguda ning võnkuda kergemate house’i, fusion’i ja lõbusate indie disco rütmide saatel. Hiljem läheb hämaramaks ning peale pannakse techno ja erinev bassimuusika.

Vähemusrahvuste muinasjutupäev Eesti Vabaõhumuuseumis
2.12.
Eesti Vabaõhumuuseum

Muinasjutud on lausa teaduslikult tõestatult hea mõjuga. Neis väljenduvad erinevate kultuuride hirmud ja uskumused, tabud ja normid, väärtused ja elumustrid. Muinasjutupäeval räägitakse erinevate rahvaste muinasjutte ning püütakse mõista, millest need fantastilised lood sündinud on.

Näitus “Reformatsioon Tallinnas”
11.11.2017–28.02.2018
Tallinna Linnaarhiiv

Tallinn  on üks põnev vana linn, mille ajalugu väärib süvenemist. Just selleks pakutaksegi Tallinna Linnaarhiivis võimalust.  Väljapanekul on nimelt põnev valik arhivaalidest Tallinna kirikuelu kohta alates hiliskeskajast kuni 17. sajandi lõpuni. Näha saab näiteks 14.–16. sajandi indulgentse ja testamente ning katolikuaegseid käsikirjalisi jutluseraamatuid; reformatsiooni algust 1520. aastatel ja Tallinna kirikuelu järgnevat arengut valgustavaid raemäärusi ja -protokolle. Samuti aga  Tallinna rae ja vaimulike kirjavahetust saksa luterlike ringkondadega ja palju muud.